Джон Тери

Джон Джордж Тери (на английски John George Terry) е английски футболист, един от най-добрите защитници в историята на английския футбол. Той е капитан на футболен клуб Ф.К. Челси. Мнозина го определят като най-добрия играч с глава в Англия в последните няколко десетилетия.

Джон Тери е роден на 7 декември 1980 г. в квартал Баркинг, източен Лондон. Дебютира в професионалния футбол през 1998 г. като играч на Ф.К. Челси. Три месеца играе за Уест Хям, преди през 2000 г. да се присъедини към Нотингам Форест под наем за два месеца. Освен играч на Ф.К. Челси, той е титуляр и в английския национален отбор, където дебютира през юни 2003 г. срещу Сърбия и Черна гора. В мача срещу Полша има честта да носи капитанската лента заменяйки Майкъл Оуен. През 2005 г. Тери е избран за най-добър защитник в Шампионската лига.

От 10 август 2006 г. Джон Тери е капитан на английския национален футболен отбор, след като замени предишния - Дейвид Бекъм, отказал се от лентата доброволно след отпадането в Германия на СП.





{START_COUNTER}