Джо Коул

Джозеф Джон "Джо" Коул е професионален футболист, който се състезава за Ф.К. Челси и английския национален отбор.

Ранни години 

Джо Коул е роден в Ромфорд,Източен Лондон и живее там до седем годишна възраст, когато семейството му се мести в Камдън. Учи в St. Mary's Primary School, заедно със своя брат Джарод Коул, който се смята по това време за бъдеща звезда в ръгбито. След това продължава обучението си в St. Aloysius RC College.

Уест Хям 

Талантът на Джо е забелязан още докато е ученик. Той е продукт на известната младежка школа на Уест Хям Юнайтед. Когато е на 16 години, Манчестър Юнайтед предлагат да го привлечат в отбора си за 10 милиона лири, но офертата е отклонена. Той бързо напредва през различните формации в клуба и само на 17 години дебютира за първия състав. През януари 2003, тогавашния мениджър на тима Глен Рьодер му дава капитанската лента на тима, а Коул е само на 21 години. През този сезон, обаче "чуковете" изпадат от Премиършип , въпреки, че записат 42 точки в своя актив.

Челси 

2003-2004 

През лятото на 2003 г. Джо Коул преминава в редиците на Ф.К. Челси, като част от грандиозната селекция, която прави руския милиардер Роман Абрамович след като закупува клуба. Цената, която плащат за играча е 6 милиона лири. Коул идва с нагласата да си осигури титулярно място в английския национален отбор, но това не става. Клаудио Раниери не разчита много на него и полузащитникът често остава на резервната скамейка. Според самия Коул, Раниери е искал да го изпрати под наем в руския ЦСКА Москва, но англичанина отказал.

2004-2005 

Коул е поздравяван са своите добри технически качества и креативност, но е и критикуван, че не комбинира достатъчно със своите съотборници. През лятото на 2004 г., Жозе Муриньо става мениджър на клуба и скоро Коул започва да участва в повече срещи на клуба, в сравнение времето под ръководството на Раниери.

През януари 2005 г., въпреки че бележи победен гол срещу Ливърпул , Муриньо го критикува за играта му в защита. Според него, Джо играе прекрасно в атака, но не мисли за защитната част от играта.

Английският национал си взима поука и започва да изчиства грешките в играта си. По добър начин се възползва от контузиите в тима по това време и допринася много за шампионската титла през този сезон на неговия Челси. В същото време успява да си извоюва титулярно място в националния отбор, който от доста време страда от липсата на добър ляв полузащитник. През този сезон той успява да отбележи 10 гола.

2005-2006 

Конкуренцията за титулярно място в Челси става много сериозна след като, освен Ариен Робен, към отбора се присъединява Шон Райт-Филипс. Въпреки това, Коул се представя добре и защитава успешно мястото си в титулярните единайсет. Отбелязва много важни голове. Бележи срещу Ливърпул и Арсенал, когато тимът му гостува на тези отбори и у дома срещу Манчестър Юнайтед. Отново има голям принос за втората поредна титла в Премиершип на Челси и получава нов довогор за още 4 сезона.

2006-2007 

Джо Коул пропуска първите три месеца от сезона заради контузия в коляното. Тази травма се получава при турнето на неговия Челси в САЩ. Записва първа среща за сезона на 14 октомври2006, когато влиза като резерва при победата на тима му над Рединг с 1-0. Първият си гол за сезона бележи при успеха над Блекбърн с 2-0 за Купа на Лигата на Англия.

През януари 2007 получава нова контузия, която го вади от игра до месец април. Прави завръщане при домакинството срещу Валенсия на четвъртфиналите на Шампионската лига. Мачът завършва 1-1. На полуфиналите на същия турнир, Коул вкарва единствения гол за неговия Челси при победа у дома над Ливърпул с 1-0. В ответния мач "сините" падат със същия резултат и отпадат след дузпи.

Отличия 

  • Премиершип : 2

2005, 2006

  • Купа на Лигата на Англия : 2

2005, 2007

  • Камюнити Шийлд : 1

2005

  • ФА Къп : 1

2007

Национален отбор 

Джо Коул е част от английския национален отбор по време на Световното първенство по футбол 2002, но незапочва нито една среща като титуляр, а има само едно появяване в игра като резерва.

Също така е в отбора за Европейското първенство по футбол 2004 в Португалия, но отново не му дават шанс като титуляр.

Преди Световното първенство 2006 в Германия, Коул се представя добре в контролите и дава заявка за място в тима за финалите. Успява да се пребори за позиция и е предпочетен пред Шон Райт-Филипс. На самото първенство играе в откриващия мач срещу Парагвай. След това прави запомнящ се мач срещу Швеция, който завършва 2-2. Коул бележи много красив гол от воле и е избран за играч на мача. Следващият мач на Джо с националната фланелка е при равенството 1-1 с Холандия в приятелска среща. Получава нова контузия и прави завръщане срещу Бразилия на стадион Уембли.

 





{START_COUNTER}