Дидие Дрогба

Дидиѐ Ив Дрогба̀ Тѐбили (на френски Didier Yves Drogba Tébily ) е професионален футболист, понастоящем играещ за английския клуб Ф.К. Челси. Роден е на 11 март 1978 г. в Абиджан, Кот д'Ивоар.

Ранни години

Прекарва детството си в родината си и във Франция. Тито, както е известен сред приятелите и семейството си, напуска Кот д'Ивоар на петгодишна възраст в посока Брест, където чичо му, Мишел Гоба, е професионален футболист. Дидие прекарва 3 години с него, живеейки в Брест, Ангулем и Дюнкерк, преди да се завърне у дома.

През 1989 г. Кот д'Ивоар преживява тежка икономическа криза и родителите на Дидие (и двамата са банкови служители) губят работата си. Те решават да пратят сина си обратно във Франция, където има по-добри възможности за неговото образование. Дрогба отново се завръща при чичо си и продължава да обикаля с него Франция, според това къде играе Мишел Гоба.

През 1991 г. родителите на Дидие също решават да емигрират във Франция и се заселват в град Ван, провинция Бретан. Там 13-годишния Тито записва първите си мачове в детската школа на едноименния отбор. Последва обаче повтаряне на учебната година и родителите му го наказват, като му забраняват да играе футбол за една година и го изпращат да живее при братовчед му Криза в Поатие. Когато се връща при родителите си през 1993 г. неговия нов дом вече е Антонѝ, градче близо до Париж, където Дидие живее с 6 братя и сестри. Именно оттам започва да изгрява звездата на нападателя - на 15 години Дрогба подписва с Льовалоа.

Кариера 

Льовалоа 

Дидие незабавно е поставен под опеката на техническия директор на отбора - бившия югославски национал Репчич, и скоро демонстрира таланта си. Младежът от Абиджан се превръща в звездата на юношеския отбор до 17 години, ръководен от Кристиян Порнин - в два сезона (94-95 и 95-96) централния нападател вкарва 30 гола. През следващия сезон е повикан при мъжете, тренирани от Жак Лонкар, като по това време отбора на Левалоа играе във френската 2-ра лига.

Дрогба изиграва едва 10 минути през този сезон, но и това е достатъчно да отбележи гол - във вратата на Фонтебло. Младият нападател успява да привлече вниманието на отбори като Ан Аван дьо Гинган, Льо Ман, Ланс, и дори ПСЖ.

Идва и първата сериозна контузия - Дидие чупи крак по време на мач срещу Каен. Дори и това обаче не отказва Льо Ман ЮК 72, чиито треньор Марк Вестерлоп, по препоръка на Лонкар, решава да вземе африканеца "като чирак".

Льо Ман ЮК 72

Двете години на "чиракуване" едва ли могат да бъдат запомнени с добро от Дидие, освен с раждането на първото от двете му деца. През този период нападателя чупи костици на стъпалото (два пъти), фибула и глезен. На втората година той се появява само 2 пъти на терена. Едва през 1999 г. младежа разкрива таланта си - на 21 години Дрогба подписва първия си пълен професионален договор. И сезонът е впечатляващ: 7 гола в шампионата.

През следващия сезон обаче нападателя е пратен да играе на крилото от новия треньор на отбора - Тиери Гуде. Закономерно Дидие не отбелязва нито един гол в 11-те си появявания на терена - неговата сила е в центъра на атаката.

Есента на 2001 г. се оказва малко по-добра за него - 5 гола в 21 мача. Гингам, който по това време е останал без класни нападатели ( Фиорез отива в ПСЖ, а Стефа̀н Гиварш е контузен), подновява интереса си към африканеца. През трансферния прозорец на януари 2002 г. Дрогба напуска Льо Ман и се присъединява към първодивизионния тим.

Ан Аван дьо Гинган 

От момента на пристигането му, треньора Ги Лакомб го включва в стартовата единадесеторка. Първия мач на Дидие във френската Първа лига е на стадиона на Мец - жизненоважно гостуване за отбора на Гингам, който се бори да не изпадне. Нападателя веднага привлича вниманието на всички - отбелязва гол и играе огромна роля за първата победа на новия му отбор като гост. За 11-те си мача през този полусезон Дрогба вкарва 3 гола - не толкова впечатляващ завършек след великолепния старт. Гингам обаче успява да се спаси от изпадане и африканеца решава да остане, за да се докаже.

Упоритостта му е възнаградена още на откриването на следващия сезон (2002-2003 г.) - срещу Лион. Нападателя започва мача на резервната скамейка. След като шампиона Лион повежда с 3:1, Лакомб решава да пусне Дрогба в последните 20 минути. След великолепни негови атаки Гингам успява да изравни , като третия гол е дело на самия нападател в заключителните секунди на мача.

Отбора завършва на 7-мо място - най-доброто класиране на тима дотогава. Главната заслуга е на Дидие, който е отбелязал 17 гола в 34 мача. Незабавно е привлечено вниманието на големите отбори във Франция, и струващия на Гингам само 150 000 евро африканец е продаден през юли 2003 г. на Олимпик (Марсилия) за 6 млн. евро. Така за 18 месеца Дрогба изминава пътя от резерва във Втора лига до централен нападател на един от най-известните френски отбори.

Олимпик (Марсилия) 

Новия №11 на марсилци започва да бележи гол след гол. На невероятната му техника е дадена пълна свобода - първо от треньора Ален Перин, после от заменилия го Жозе Аниго. Само за няколко месеца Дидие е новата звезда на тима. Завършва сезона с 19 гола в 35 мача в шампионата. Цяла Франция говори за нападателя, който празнува всеки гол с импровизиран танц. И не само Франция - в Шампионската лига Дрогба доказва своята ефективност по същия безапелационен начин - 5 от 9-те гола на отбора са негови. Въпреки че "Олимпик" отпада още в груповата фаза на турнира, като 3-ти отбор в групата те получават право да участват в УЕФА Къп. И Дидие продължава "наказателната си акция" в Европа - добавя нови 6 гола и класира марсилци на финал срещу Валенсия. Два са срещу Ливърпул на осминафинала, един на четвъртфинала срещу Интер(Милано), два - на полуфинала срещу Нюкясъл - нищо чудно, че за африканеца започват да наддават най-големите клубове в Европа. Най-настоятелен (и с най-добра оферта) е лондонския Ф.К. Челси - 24 млн. лири за 3-годишен договор. Марсилският отбор трудно може да откаже подобна сума. 26-годишният Дрогба, въпреки че е мечтал да играе в "Олимпик", осъзнава факта, че новия отбор на Челси, граден с парите на руския милиардер Роман Абрамович, му предлага много повече възможности. "Марсилия бе магическо място", по-късно ще сподели африканеца - годината прекарана в средиземноморския град го прави световна звезда.

Челси

В Челси Дидие е част от отбор на мегазвезди. Новият нападател на лондончани има две конкретни цели - титлата на Англия и спечелването на Шампионската лига.Първия си гол по терените на Острова африканеца отбелязва в третия си мач - срещу Кристал Палас. Въпреки неприятна контузия (която го вади от игра за два месеца), Дрогба оправдава сумата за закупуването си - спечелени са титлата на Англия и Карлинг Къп ( на финала срещу Ливърпул той отбелязва гол в продълженията). Дидие е втори в класацията гол/играни минути - единствено французина Тиери Анри го изпреварва. Но Челси отпада на полуфинала на Шампионската Лига, което е единственото разочарование за новата звезда.

Сезон 2005-2006 г. също започва впечатляващо - с два гола на нападателя е победен Арсенал, на финала за купа Къмюнити Шийлд. Отбора върви уверено в шампионата на Англия и в турнира за купата, благодарение и на головете на Дрогба.

И докато първата цел, които той си поставя с пристигането си на Острова е постигната , втората все още се изплъзва - лондончани отново отпадат от Шампионската лига, този път от Барселона.

Като национал

Дрогба е голямата звезда и капитан на отбора на Кот д'Ивоар. Нападателят е с голям принос за първото класиране на африканската държава на световни финали (Германия 2006).

През февруари същата година, Дидие извежда тима до финала за Купата на африканските нации - решаващи са неговия гол (единствен в мача) на полуфинала срещу Нигерия, и последната дузпа на четвъртфинала срещу Камерун (камерунците са отстранени с 12:11 след наказателни удари). На финала обаче голмайстора пропуска една от дузпите за отбора си (отново 0:0 в редовното време и продълженията) и Египет побеждава с 4:2.

Кариера в цифри 

1991-1993 г. - Ван (Франция) -в детската школа на клуба.

1993-1997 г. - Льовалоа (Франция) - в юношеския и мъжкия отбор на клуба.

1997-януари 2002 г. - Льо Ман ЮК 72 (Франция) - Втора лига.

  • 1997/1998 - многобройни контузии - не участва в нито един мач.
  • 1998/1999 - 2 мача, 0 гола
  • 1999/2000 - 30 мача, 7 гола
  • 2000/2001 - 11 мача, 0 гола
  • 2001/януари 2002 - 21 мача, 5 гола

януари 2002-2003 г. - Ан Аван дьо Гинган (Франция) - Първа лига.

  • януари 2002 - до края на сезона - 11 мача, 3 гола.
  • 2002/2003 - 34 мача, 17 гола

2003-2004 г. - Олимпик(Марсилия) (Франция) - Първа Лига.

  • 2003/2004 - 51 мача, 29 гола

2004-2005 г. - Ф.К. Челси (Англия) - Висша лига.

  • 2004/2005 - 60 мача, 23 гола
  • 2005/2006 -

Постижения 

  • 2004 г.
    • финалист за УЕФА Къп с Олимпик(Марсилия)
  • 2005 г.
    • шампион на Англия с Ф.К. Челси.
    • печели Карлинг къп
    • печели Къмюнити Шийлд

2-ри в класацията за футболист на Африка (след камерунеца Самюел Ето'о)

  • 2006 г.
    • финалист за Купата на африканските нации с Кот д'Ивоар

 





{START_COUNTER}