Франк Лампард

Франк Джеймс Лампард е популярен английски футболист и офанзивен полузащитник, станал известен по време на престоя си във Ф.К. Челси. Преди да премине в този клуб се състезава в друг лондонски отбор — „Уест Хем". Редовен участник в мачовете на националния отбор на Англия. Лампард е работлив футболист с точен удар и пас. Той е втори капитан в Челси след Джон Тери. Отбелязъл е немалко голове като се има предвид поста му, а освен това има много асистенции.

Футболна кариера 

Бащата на Лампард, Франк Лампард-старши, е играл преди за „Уест Хем“. Негов чичо пък е футболният мениджър Хари Реднап. Джейми Реднап е братовчед на Лампард.

Клубна кариера

Лампард-младши, подобно на съотборника си в „Челси“ Джо Коул, е продукт на школата на „Уест Хем“. Дебютира във Висшата лига през 1996 срещу „Шефилд Уензди“, а през 1997/98, след като играе за кратко в Суонзи през октомври 1995 — януари 1996 под наем за „Суонзи Сити“, е вече титуляр в „Уест Хем“. От 1998 до 2001 играе в „Уест Хем“, където отбелязва 23 гола в 148 мача.

През 2001 г. „Челси“ с мениджър Клаудио Раниери го купува за 16 милиона евро (11 милиона паунда) и Лампард играе през целия сезон с изключение на един мач. Разписва се 5 пъти в 37 срещи от Висшата лига и играе за Купата на УЕФА. През сезон 2002/03 повтаря своето постижение и не пропуска мач. Отбелязва 6 гола, а Челси се класира за Шампионската лига, тъй като се класира на 4-то място в Англия.

Сезон 2003/04 се оказва благополучен за Лампард и изявите му в средата на терена му донасят второ място за отличието „Футболист на годината“. Въпреки закупуването на много известни играчи от новия президент Роман Абрамович, Лампард показва постоянство в изявите си. Челси достига полуфинал за Шампионската лига и завършва на 1-во място в Англия.

През сезон 2006 [[1]] той вкарва феноменален гол при равенството с Барселона-2:2. При една наглед безнадеждна топка той прехвърля В. Валдес и вкарва.

Национален отбор 

Дебютира в националния отбор на 10 октомври 1999, когато Кевин Кийгън го извиква за мача на Англия срещу Белгия. Той обаче не попада в състава на Кийгън за злополучното за Англия Европейско първенство през 2000 г. Вместо това е капитан на младежкия национален отбор.

Избран е от Свен Горан Ериксон още на първия му мач като национален селекционер, но не получава повиквателна за Световното първенство през 2002. Играе обаче на квалификациите за Евро 2004, а в навечерието на финалите е извикан в националния отбор от Ериксон за сметка на Ники Бът. Отплаща се за доверието на Ериксон като отбелязва гол срещу Франция, но Англия губи с 1:2. На четвъртфинала срещу Португалия се разписва в продължението, но после отбора му губи след изпълнение на дузпи. Лампард, който реализира една от дузпите за Англия, попада в състава на звездите на това първенство и дели четвъртото място при голмайсторите на Евро 2004 заедно с Йон Дал Томасон, Зинедин Зидан, Хенрик Ларсон и Ангелос Харистеас.

 





{START_COUNTER}